CV-ul care ne evidentiaza
Citesc zilnic zeci de CV-uri. Fiecare semanand izbitor cu toate celelalte. Modelele curente sunt formatele de pe bestjobs, ejobs, myjobs si europass. Cu exceptia ultimului format celelalte sunt trimise direct de pe site-urile pomenite (din economie de timp si incapatanare de a-si dinamita propria cariera) chiar de titulari. Logica acestora: pe site aplica foarte multi candidati, daca trimit direct cv-ul la angajator/agentie am mai multe sanse. Da, dar forma in care ajunge… In loc de scrisoare d eintentie primesti un mesaj de genul “…job v-a trimis un CV”. Nu este tocmai metoda ideala de a iesi in evidenta.
Locurile de munca sunt destul de rare si selectia pentru fiecare dintre acestea dura. Nu doar continutul ci si forma conteaza. Stiu ca multi candidati vin cu eterna replica “daca mi s-ar fi dat sansa sa ma prezint la interviu as fi explicat mult mai bine totul”. Pai, daca prima sansa – crearea propriului CV- a fost irosita de candidat cu o generozitate debordanta, recrutorul ar trebui sa-si imagineze ca titularul CVului e muuult mai experimentat si educat decat s-a deranjat sa scrie in CV si sa-l roage sa vina la un interviu sa ofere mai multe detalii?! Cand are in fata inca 30 CVuri bine conturate?! Suna cinic dar e 100% realist : timpul costa bani si in recutare! Si e valabil si pentru candidatul care transmite telegrame in loc de CV, timpul pe care nu l-a acordat propriului CV il costa… un job (cel putin).
Zilele trecute am primit – pe calea clasica si usor demodata, Posta Romana- un CV ce iesea din tipare. Printat pe o hartie de calitate, neagra, cu litere de culoarea fildesului era insotit de o scrisoare de intentie bine conturata, ce oferea si informatiile succinte referitoare la obiectivele si zestrea educational-profesionala a candidatului dar si destule indicii cu privire la personalitatea si stilul celui ce o crease. Candidatul era un manager de top cu experienta pe piata muncii din Franta. CV-ul a fost scanat, introdus in baza de date iar varianta printata arhivata. Tratat la fel ca toate celelalte candidaturi; insa in momentul in care am primit o cerere din partea unui client pentru un post de top management, in productie bauturi carbogazoase, primul candidat care mi-a venit in minte a fost titularul CVului atipic. CVul sau il evidentia clar! (Bineinteles ca importante sunt si interviurile, testele, studiile de caz, play-roll-urile, recomandarile , etc, dar acum discutam strict de etapa prezentarii CVului)
CVul despre care am discutat era bine echilibrat pe axa comunicare oficiala – stil propriu, scotandu-l in evidenta pe titularul sau in mod pozitiv. Dar … primim si CVuri cu floricele, editate cu diverse tonuri de roz pe fond mov, cu marginile paginilor infrumusetate de diverse rame virtuale (ghirlande de flori, zane, desene geometrice , etc), impregnate cu parfum, asezate in pagina dupa o logica doar de titularul lor stiuta…
Si-atunci care este Cvul care ne evidentiaza?
- Primul impact e dat de forma .
- Gasiti/creati o forma care sa va scoata din anonimat. (Ex: Inginerii in constructii au ales un format de CV tabelar ce ii ajuta sa structureze job-uri, atributii dar si proiecte in care au fost implicati de o maniera usor de inteles pentru toata lumea. E o forma mai rece, fixa, dar la asta te astepti de la un specialsit in constructii).
- Nu trimiteti direct de pe diverse site-uri CVul, pentru ca va ajunge la angajator insotit de reclama site-ului respectiv, accentuand importanta acestuia si nu a CVului dvs care este doar un atasament. Daca nu reusiti sa creati propria forma gasiti pe internet zeci de formate sau puteti alege clasicul format european (europass).
- Utilizati un font mai deosebit ;
- Structurarea informatiei pe fiecare modul/job in parte:
- Perioda
- Angajatorul
- Atributii (cat mai detaliat; cu accent pe realizarile deosebite)
- Recomandari
- Daca in cadrul aceleiasi companii ati avut mai multe posturi schimbati ordinea informatiei (angajator, perioada, pozitie), pentru a nu crea impresia – la o lectura mai neatenta- ca sunteti un ‘saritor” care schimba postul din 6 in 6 luni.
- Explicati in cateva cuvinte eventualele perioade de pauza
evitati sa copiati aceleasi atributii (in bloc) de la un job la altul, chiar daca postul era similar; cu siguranta la fiecare dintre cele doua job-uri accentul importantei/atentiei cadea pe alta atributie- pentru unele firme e mai importanta partea productiva, pentru altele cea financiara, pentru altele cea a managementului de echipa.
- La capitolul educatie nu enumerati toate materiile de la facultate ci doar institutia, specializarea si tipul diplomei; dar nu ezitati sa enumerati toate cursurile/sesiunile de traning
- Inserarea punctelor forte, a abilitatilor ce va caracterizeaza duce la evidentierea CVului, in masura in care evitati cuvintele sablon, deja consacrate, care nu mai transmit mare lucru gen :team player, open minded, client oriented, serios, responsabil. Puteti transmite acelasi mesaj mult mai pregnant daca utilizati alte cuvinte, frazate conform stilului dvs propriu. Nu le tratati ca pe autoreclama ci ca pe dovada vie ca autocunoasterea nu e doar un cuvant in vocabularul dumneavoastra ci o realitate. Succint, fara generalitati bombastice dar oferind o imagine clara a calitatilor ce va transforma intr-un candidat mult mai bun decat altii 30, paragraful dedicat abilitatilor poate evidentia un CV si oferi o sansa in plus in gasirea unui nou job. Justificati, in cateva cuvinte, atributul ales pentru a va exprima abilitatile {Ex: responsabil (imi asum termene si obiective inalte dar realiste si depun toate eforturile pentru atingerea acestora; iau intotdeauna in calcul efectele pe termen mediu si lung ale unei decizii; urmaresc cu atentie activitatea subalternilor pentru ca ma consider responsabil de rezultatele/esecurile acestora)}
- Introducerea datelor de contact certe ale celor care pot oferi referinte despre activitatea dumneavostra; eventual introducerea unor citate din referintele scrise pe care le puteti prezenta apoi in cadrul interviului. (Anuntati in prealabil respectivele persoane ca s-ar putea sa fie contactate pentru a li se solicita referinte in ceea ce va priveste). Releva sinceritate, siguranta de sine. Oricum angajatorul va verifica si din alte surse referintele, dar e un bun inceput.
- Hobbies- nu este o rubrica obligatorie dar… oglindeste o parte din personalitatea dvs. Completati rubrica numai daca “pasiunile” dvs va leaga de asteptarile angajatorului. Toata lumea iubeste calatoriile , plimbarile, sportul, toata lumea pretinde ca citeste dar… un angajator care cauta un om de echipa (ex: back office pentru echipa de vanzari) se va astepta sa gaseasca la hobbies actiuni ce implica echipe (practicarea unui sport de echipa, participarea la grupuri de lucru, voluntariat , etc).