Evaluarea capitalului uman (360°) Este un proces indispensabil pentru orice organizatie care-si doreste o administrare eficienta si echitabila a propriilor resurse umane si o imagine clara a performantelor fiecarui angajat in parte.
Sistemul de evaluare si bateria de teste agreata tin de scopul evaluarii si de specificul organizatiei respective.
Evaluarea faciliteaza luarea unor decizii obiective privind politicile de motivare adoptate de o companie, privind planul de cariera ce urmeaza a fi propus unor angajati, privind nevoile de training la nivel de organizatie, privind … concedierea celor ineficienti. Acesta ultima ipoteza decizionala face ca procesul de evaluare sa fie primit cu reticenta de o mare parte a angajatilor, cel putin la debutul sau intr-o companie.
In masura in care dintr-un eveniment unic, iritant , evaluarea se transforma intr-un proces cu o periodicitate previzibila (preferabil anual) , urmat de un feed-back corect, oferit in timp util, dublat de propuneri concrete de imbunatatire a performantelor sau de sisteme de recompensare, rezistenta angajatilor se va diminua lasand locul unei deschideri certe. In aceasta faza se ajunge rezultate 100% relevante!
Evaluarea 360° implica
A. evaluarea angajatului , pe baza unui chestionar bine definit , sub protectia anonimatului, de catre:
– managerii sai
– colegii sai de departament
– colegii sai de pe acelasi palier decizional din celelalte departamente cu care colaboreaza
– subalternii sai
B Autoevaluare, pe baza aceluiasi chestionar
C. Interviu cu un consultant Tudorancea & Partners (se discuta inclusiv incidentele de disciplina inregistrate in raport cu ceilalti colegi sau cu activitatea angajatului evaluat)
D Testari psihologice si evaluarea anumitor aptitudini (testele aplicate de echipa noastra candidatilor acopera atat zona psihologica cat si pe cea profesionala, profilele rezultate oferind o imagine clara si de ansamblu a candidatului prezentat)
E Centralizarea si analiza rezultatelor
F Elaborarea raportului de analiza si discutarea acestuia atat cu managementul corporatiei cat si cu angajatul ce este subiectul raportului.
***
pentru un rezultat maxim, sistemul de evaluare trebuie corelat si cu celelalte politici de resurse umane existente de aceea este necesar sa cunostem:
- Structura organizationala
- Politicile de resurse umane implementate si rezultatele acestora
- Sistemul de elaborare al planurilor de cariera
- Sistemul promovarilor, retrogradarilor, concedierilor
- Valorile etice asumate de companie
***
In urma evaluarii consultantii nostri vor oferi atat evaluari personale cat si rapoarte diverse privind gradul de eficienta, sugestii de imbunatatire a acesteia, comparatii intre diverse persoane de pe acelasi palier decizional, etc.
De fiecare data vom veni cu propuneri de training-uri si programe de dezvoltare a carierei pentru angajatii evaluati si vom sesiza eventualele lacune in eficienta politicii de motivare a angajatilor.